Hazemeijerlezing: Nikkie Sterkenburg

Terug naar overzicht
Datum wo 03 apr. Locatie Theaterzaal van Oyfo
Floris Hazemeijerstraat 300
7555 RJ Hengelo

Hazemeijerlezing: Nikkie Sterkenburg

Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Journalist en onderzoeker Nikki Sterkenburg houdt voor de Hazemeijerlezing een pleidooi tegen onverschilligheid, waarbij ze het verzetsverhaal van haar familie verbindt aan haar drive om te wijzen op het gevaar van normalisering van extreemrechts gedachtegoed.

Ze gaat in op de strategie hierachter. Welke mechanismen zien we? Wat maakt dat deze normalisering tot nu toe vrij succesvol is geweest? En waarom vinden we het als samenleving zo moeilijk om normerend te zijn als het gaat om bepaalde uitlatingen?

Extreemrechts is niet weg uit onze stad en maatschappij, zegt ze. We halen alleen steeds meer onze schouders op. Ze vertelt over de nieuwe generatie radicaal- en extreemrechts waar ze het boek "Maar dat mag je niet" zeggen overschreef. Want als je het al moeilijk vindt om je uit te spreken in een veilige omgeving, wat doe je dan als het echt onveilig wordt? "Als de Bezetting iets heeft geleerd, is dat je je moet blijven uitspreken tegen extremisme. Hoe moeilijk dat ook is."

PROGRAMMA

19.30 uur Muzikale ontvangst Oyfo-leerlingen Sari Havermans en Roos te Riet-Scholten (trompet) spelen muziek van Eric Vloeimans onder begeleiding van Anne-Marie ten Heggeler op piano

20.00 uur Welkom

20.05 uur Gedicht Lowie Gilissen

20.10 uur Vrijheidslezing Nikki Sterkenburg

20.40 uur Moderator Henk Nijhof in gesprek met publiek

21.10 uur Optreden van Jeroen Sanders (bariton)

21.30 uur Einde


Wie is Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg (1984) is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nabonaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en bestuurslid bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek. Daarnaast werkte ze ruim tien jaar als onderzoeksjournalist voor onder meer Elsevier en Vrij Nederland. Als journalist en onderzoeker bracht Sterkenburg drie jaar intensief door met extreemrechtse bewegingen. Daarover schreef ze, naast haar proefschrift, ook het boek "Maar dat mag je niet zeggen", dat lovende recensies ontving. In 2017 won ze de Mercur voor Tijdschriftreportage van het Jaar voor haar artikel over de Nederlandse altright-beweging.

Hazemeijerlezing

De Hazemeijerlezing is een jaarlijkse lezing ter nagedachtenis aan de Hazemeijer Verzetsgroep. Tachtig jaar geleden viel de Duitse Sicherheitsdienst binnen bij het toenmalige Hazemeijer, tegenwoordig Thales. Bij die actie werden 22 werknemers opgepakt en meegenomen. Zes van hen werden later geëxecuteerd. Herman Reef kwam in kamp Vugt terecht en overleefde als enige van de Hazemeijer groep dit drama. De Hazemeijer lezing is bedoeld om mensen bewuster te maken van hun vrijheid en van de beperkingen die mensen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat het niet alleen iets is van toen, ook nu zijn er mensen die niet zo vrij zijn als wij.

De lezing is gratis en toegankelijk maar vol = vol. Plaatsen kunnen gereserveerd worden via: bernhardsontmoeting@gmail.com.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.