Lezing April-Meistakingen en opening tentoonstelling

Terug naar overzicht
Datum wo 24 apr. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

Lezing April-Meistakingen en opening tentoonstelling

De lezing bij Museum Hengelo geeft inzicht in het ontstaan van de staking bij Stork in Hengelo op 29 april en het verloop van de stakingen door heel Nederland. De stakingen werden de grootste tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers en zorgden voor een keerpunt in de houding van de Nederlanders naar de Duitsers. Aandacht wordt gegeven aan de aanleiding tot de staking, aan de hoofdrolspelers, aan de publiciteit, aan het verloop van de staking naar het Noorden “de Melkstaking” en het Zuiden “de Mijnstaking”en de zware reacties van de Duitsers op de stakingen. Ook wordt aandacht gegeven aan het monument achter het station, op het Industrieplein en aan de herdenking in 2023.

Opening tentoonstelling

Tegelijk met de lezing wordt de tentoonstelling over de April-meistakingen 1943 geopend. Deze tentoonstelling bestaat uit panelen in het auditorium en 2 tafels met persoonlijke en officiële papieren van een Hengeloër die opgeroepen is voor de Arbeitseinsatz in Duitsland, maar ook opgeroepen werd om als burgerwacht de spoorlijn Hengelo-Enschede te bewaken tegen sabotage.

Tijdens de lezing zal hier speciaal aandacht aan worden geschonken door Hans Beerens.

Woensdag 24 april 2024
Tijd: 14.30 uur
Locatie: Auditorium van Museum Hengelo, Beekstraat 51
Toegang: gratis
Plaats reserveren voor de lezing gewenst. E. info@museumhengelo.nl of T. 074 – 259 4216

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Toegang Gratis

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.