Kunst & Cultuur

Museum Hengelo: lezing Trijpweverij bij Museum Hengelo

Terug naar overzicht
Datum do 06 jun. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

Museum Hengelo: lezing Trijpweverij bij Museum Hengelo

Op 6 juni om 14.30 uur houdt de heer Gert Banis in Museum Hengelo een lezing over de Hengelose Trijpweverij. Dit naar aanleiding van een boek dat hij heeft geschreven onder de titel Hengelo Velours. De Hengelose Trijpweverij was een textielfabriek in Hengelo opgericht in 1900 door de heer Van Wulfften Palthe met Eduard R.Verkade als eerste directeur. Er werkten ca. 50 personen waaronder de vader van Gert Banis. Er werd een stof geweven die bijzonder sterk was en die bekend was onder de naam Hengelo Velours.

Met een wals en stoom werden prachtige patronen aangebracht in de stof. Direct vanaf het begin was het Hengelose trijp een groot succes en het werd toegepast in het schip de Titanic, in bioscoop Tuschinski, in het Vredespaleis in Den Haag en ook de stoelen in het oude Gemeentehuis van Hengelo waren bekleed met trijp.

Uiteindelijk heeft de fabriek bestaan tot 2001. De lezing is onderdeel van een gezamenlijk project van Oyfo en Museum Hengelo. In Oyfo Techniekmuseum Hengelo is op dit moment een tentoonstelling te zien over Hengelo Velours.

De toegang tot de lezing is gratis (incl. koffie of thee)

Als u de lezing wilt bijwonen graag opgeven via info@museumhengelo.nl of 074 - 2594216

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Toegang is gratis

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.