Open Monumentendag en Nationale Orgeldag bij Museum Hengelo

Terug naar overzicht
Datum za 09 sep. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

In het museum veel aandacht voor het Open Depot, met onder meer kunstwerken van Hengelose beeldende kunstenaars. Bovendien staat de Hengelose mode ontwerper Dick Holthaus deze zaterdag centraal in de Textielkamer en zijn in de Van Leentzaal prachtige bouwfragmenten van Huys Hengelo te zien.

In het Open Depot diverse beelden die gemaakt zijn door Martin Stolk. Bovendien enkele vaandels van het Koninklijk Hengelo’s Mannenkoor. En foto’s van oud-dirigenten.

Dick Holthaus was een beroemd couturier van Hengelose origine, geboren in het pand van het huidige Hotel Nationaal aan het Burgemeester Jansenplein 27. Een aantal ontwerpen van hem werden gedragen door onder anderen Liesbeth List, Mathilde Willink en Mies Bouwman. De carrière van Holthaus heeft zich voornamelijk afgespeeld buiten Hengelo, onder andere met Max Heymans in Amsterdam, Parijs en Milaan. In de Textielkamer veel informatie en veel te zien over Dick Holthaus.

Huys Hengelo is ontstaan uit Hof Hengelo en was in 1266 in bezit van heren van Saterslo. In 1591 vervangt Frederik van Twickelo de oude spieker door een kasteel in vroeg-renessencestijl. In 1615 wordt het kasteel grotendeels vernieuwd en uitgebreid. Vier jaar later gaat door een grote brand veel houtwerk verloren en wordt het huys herbouwd. In 1648 neemt Wilhelm Ripperda als afgezand deel aan de Westfaalse vredesonderhandeling die uiteindelijk resulteren in de ondertekening van de Vrede van Münster. In 2011 brengt kunstenaar Jeroen Hoogstraten bij het Bevrijdingslaantje het kunstwerk Watereiland Huys Hengelo aan boven op het eiland waarop Huys Hengelo heeft gestaan.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september is het ook Nationale Orgeldag. Voor het museum voldoende reden om daar aandacht aan te besteden. Dat doet het museum door om 13:30 uur

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

GRATIS (dat geldt zowel voor een bezoek aan het museum als ook voor het bijwonen van de film).

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.