Tentoonstelling "90 jaar Wim van Oostrom”

Terug naar overzicht
Tentoonstelling "90 jaar Wim van Oostrom”
Datum t/m zo 28 jan. Locatie Galerie & Kunstuitleen "De Pook"
Deldenerstraat 77
7551 AC Hengelo

Tentoonstelling "90 jaar Wim van Oostrom”

20 november 2023 zou Wim 90 jaar geworden zijn, voor ons een aanleiding om een overzichtstentoonstelling “90 jaar Wim van Oostrom” te organiseren. De tentoonstelling, met werken waarvan een aantal niet eerder vertoond zijn, belicht zijn veelzijdige en artistieke carrière.

Huissen

Geboren op 20 november 1933 in Huissen en later verhuisd naar Hengelo vanwege het tragische overlijden van zijn vader. Het grote bombardement op Doetinchem in 1945, waarbij zijn vader omkwam en hijzelf als 11-jarige ternauwernood ontsnapte aan de dood, hadden een diepgaande invloed op zijn kunst. Gedurende zijn carrière als kunstschilder en beeldhouwer heeft hij door de jaren heen geëxperimenteerd met diverse materialen en technieken. Zijn werk omvat gelast koper/ijzer/bronsplastieken, lichtobjecten, grafiek, schilderijen, cartoons, aluminium reliëfs, en zelfs geluid, fotografie en film. Wim van Oostrom heeft zijn werk getoond op talloze locaties.

Spraakmakend en markant

Wim was een markante man en wist zichzelf als autodidact zonder formele kunstopleiding met zijn lyrisch expressionistische stijl en experimenten met diverse materialen meteen op de kaart te zetten. In januari 1960 maakte Wim zijn debuut als kunstenaar, met een gezamenlijke expositie met zijn leermeester Riemko Holtrop in Kunstcentrum Punt 31 in Dordrecht. Zijn ijzerplastieken werden geprezen door critici. Piet Begeer schreef in Het Vrije Volk: "Hij behoort tot de vele jongeren die spelen met het objet trouvé, het gevonden ding. Wim van Oostrom last deze voorwerpen aaneen tot een compositie, een ijzerplastiek, tot een symbolisch teken, waar de inspirerende achtergronden de maker meestal ontgaan."

Groep 130

1965 was een belangrijk jaar in zijn carrière. Samen met Jan Bolink, Jan Dibbets en Wim Kamphuis, richtte hij 'Groep 130' op. Deze groep vormde een rebelse reactie op het heersende kunstbeleid en bood tevens een platform ter ondersteuning van elkaars werk.

De Pook

Eveneens in 1965 opende Wim samen met zijn vrouw Wies Hendriks 'De Pook', de allereerste galerie in Overijssel bedoeld om het culturele klimaat een impuls te geven. Deze galerie, die nu al bijna zestig jaar bestaat wordt momenteel beheerd door Wies Hendriks en zoon Godfried van Oostrom. De eerste expositie met de spraakmakende kunstenaar Aad Veldhoen zorgde voor een recordbezoek: ruim 2000 mensen bezochten de tentoonstelling in Galerie de Pook. Zelfs Zweden, Denen en Duitsers getuige het gastenboek.

De Blunderprijs

Hij haalde het landelijke nieuws met zijn ‘plastiek’ voor de Blunderprijs, een prijs die in 1968 door de studentenraad van de Technische Hogeschool Twente (nu UT) in het leven werd geroepen. Dit kunstwerk werd overhandigd aan Harry van Doorn, destijds voorzitter van de KRO, vanwege het controversiële ontslag van Brandpuntredacteur Frits van der Poel die het plan had opgevat om Phil Bloom, bekend als 'de eerste blote vrouw op de Nederlandse televisie', te interviewen.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

depook.nl
info@depook.nl

Prijzen

Gratis

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.