Film

Unieke filmreeks over de eerste Krokettenfabriek

Terug naar overzicht
Datums wo 16 okt. - do 17 okt. - vr 18 okt. - za 19 okt. - zo 20 okt. - ma 21 okt. - di 22 okt. - wo 23 okt. - do 24 okt. - vr 25 okt. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

Openingstijden:

16 oktober 19.30 uur
25 oktober 14.30 uur

Unieke filmreeks over de eerste Krokettenfabriek

Op 9 oktober was het Krokettendag. De kroket, één van Nederlands meest geliefde snacks, komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket. Uit de documentaireserie ‘Het was een mooie tijd”, gaat u kijken naar Frans Leemreize. Hij werd in de jaren 60 en 70 vleesbereider bij de ‘Eerste Krokettenfabriek van Nederland’, in Hengelo, de fabriek van Harry Niemeijer. Een van de veranderingen in de 20e eeuw is de komst van allerlei tussendoortjes en snacks in ons eetpatroon.

Boeren op de pachtboerderij Erve Olthof, op het Landgoed Twickel

De beschikbaarheid van voedsel beschouwen we soms als vanzelfsprekend. Wekelijks vullen we ons boodschappenmandje met heerlijke en gezonde producten. Zonder onze boeren en telers zou dit er heel anders uitzien. Daarom is het elk jaar tijd voor een groot DANKJEWEL op 12 oktober, want dan is het Thank a Farmer Day!

Museum Hengelo toont uit de serie ‘Het was een mooie tijd’ de documentaire van een pachtboerderij op Landgoed Twickel, binnen de grens van gemeente Hengelo.

Familie ten Doeschot

Annie en Bernard ten Doeschot gaan in 1965 de boerderij voorzetten van de ouders van Bernard. Onmisbaar voor de instandhouding van het cultuurlandschap van Twickel is de aanwezigheid van de agrarische activiteit. De boeren zijn bij uitstek de beheerders van het landgoed en zij vormen eveneens een van de economische pijlers van Twickel. Om als boer te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt moeten in 1960 ook de boeren van Twickel zich gaan toeleggen op de intensieve veehouderij. Bernard ten Doeschot is een vooruitstrevende boer en zijn vrouw vertelt over de mooie tijd die zij met hem had op de boerderij.

Bert ten Doeschot, die de boerderij van zijn ouders overneemt op het Landgoed Twickel;

Of het nou gaat over veiligheid van voedsel, natuurbehoud of het klimaat: boeren spelen een centrale rol in alle grote maatschappelijke discussies. Klimaatveranderingen en het realiseren van een goede ecologische waterkwaliteit leiden tot ingrijpende veranderingen in inrichting en gebruik van het platteland.

Bert ten Doeschot, een boer met passie voor melkvee is ook een bestuurder die een actieve rol heeft vanuit zijn kennis en maatschappelijke betrokkenheid bij grote vraagstukken. Zijn verhaal geeft ons een tijdsbeeld van de huidige worsteling bij veel boeren tussen identiteit en imago: boeren met passie, ervaring, vakkennis en een toekomstvisie over milieu en hun ervaringen met de rol als wisselgeld in het politieke speelveld.

Reserveren via info@museumhengelo.nl of via 074 259 4216. Locatie: Museum Hengelo. Prijs: 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.