Blog

Van oud naar nieuw: industrieel erfgoed in Hengelo

Het rijke industriële verleden van Hengelo heeft veel moois voortgebracht. Met respect voor het verleden zijn verschillende locaties opnieuw ingericht. Ontdek 5 industrieel erfgoed locaties in Hengelo.

Terug naar overzicht
Het ROC van Twente

Gieterij Stork

Het hart van het ROC van Twente wordt gevormd door een ruim 100 jaar oude gieterijhal van Stork. Ooit werden op deze plaats stalen onderdelen gegoten en later grote machines gerepareerd. Deze tweede ijzergieterij van Stork werd gebouwd in 1902. In 1979 gaat de gieterij dicht om plaats te maken voor Stork Services. Nu is het een levendige en bruisende school waar studenten werken aan hun toekomst.

De oude elementen zijn zoveel mogelijk intact gehouden. Bij de opening van de centrale gieterij zei directeur Dirk Willem Stork: 'Het leven in deze frissche, goed verlichte nieuwe gieterij is aangenamer dan in een bedompte ruimte.'

Oude foto van de gieterij van Stork

Oude modelmakerij Stork

Op de plek van de oude modelmakerij, watertoren en modellenopslag van Stork voel je het verleden nog goed. Dit pand werd in 1918 door Stork in gebruik genomen. Hier werden de houten modellen voor de gieterij gemaakt. In het midden van de hal stonden de houbewerkingsmachines en langs de ramen de werkbanken. Doordat het maken van modellen steeds meer werd uitbesteed aan particuliere bedrijven sloot de modelmakerij in 1982 de deuren.

In 1999 werd de oude modelmakerij gesloopt, maar het betonnen skelet bleef staan. In 2000 werd de nieuwe brandweerkazerne in gebruik genomen. Het betonnen waterreservoir van de oude watertoren met een capaciteit van 125.000 liter heeft nog altijd een functie: er worden tankautospuiten en watercontainers mee gevuld.

Oude foto: Historisch Centrum Overijssel

Oude foto modelmakerij van Stork
Brandweerkazerne in Hengelo

Hazemeijer Hengelo

Hazemeijer & Co werd opgericht in 1907 als fabriek voor producten ten behoeve van opwekking, distributie en gebruik van elektrische energie. In het begin legde het bedrijf zich toe op het vervaardigen van van elektrische apparaten voor sterkstroom met eraan verbonden installatiewerkzaamheden. Denk aan bliksem-afleiders en toneel-regelweerstanden. Erna volgden motoren, instrumenten, apparaten en telefoontoestellen, maar ook de elektrificatie van delen van de Nederlandse Spoorwegen. Schakelen en beveiligen waren telkens de verbindende trefwoorden. Hazemeijer ontwikkelde zich tot wereldspeler en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van elektriciteit in Nederland en landen om ons heen.

Oude foto van werknemers Hazemeijer Hengelo
Hazemeijer Hengelo Hal

Verenigingsgebouw Stork

Achter het station in Hengelo staat het Verenigingsgebouw van Stork. Deze werd in 1893 ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de machinefabriek aangeboden aan de arbeiders. Het Verenigingsgebouw bood onderdak aan een tekenschool, eetzaal, kookschool, bewaarschool, bibliotheek, café met biljart en vergaderruimtes.

Het Verenigingsgebouw stond vlakbij het fabriekscomplex van Stork. In 1938 werd het gebouw uitgebreid. En nu vind je hier het prachtige Wapen van Hengelo.

Oude foto van het Verenigingsgebouw in Hengelo
Het Vereenigingsgebouw

Tuindorphotel 't Lansink

Tuindorphotel & Restaurant 't Lansink is gevestigd in het oude theehuis van Stork. Het theehuis werd in 1916 gebouwd en was het sociale middelpunt van de wijk. Sinds 1921, toen het theehuis een extra verdieping kreeg, is het gebouw ongewijzigd gebleven en heeft het zijn kenmerkende historische, monumentale karakter behouden.

Oude foto van hotel Lansink
Tuindorphotel Lansink Hengelo
Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.