Blog

Wereld Radio Dag

Op Wereld Radio Dag staan we stil bij het Radiomuseum in Hengelo. Wie kent ze nog de ouderwetse radio's. Tegenwoordig weten we niet beter dat we overal op elke plek en wanneer we willen muziek en nieuws kunnen luisteren. Via de telefoon, op je laptop, op tv, er zijn genoeg mogelijkheden. Maar vroeger ging dat wel anders.

Terug naar overzicht
Oude radio


Toen was een radio belangrijk voor het volgen van nieuws en kon je alleen op vaste momenten luisteren. Als je binnenstapt in het Radiomuseum is het alsof je teruggaat naar die tijd. Vitrines vol radiotoestellen uit de jaren 20 tot 60. En bij elk apparaat zit een verhaal, over hoe het apparaat is gebruikt, waar het vandaan komt, maar ook hoe het technisch in elkaar zit.

Radiomuseum Hengelo

Officieel heet het museum: Museum Electro-Radio-Nostalgie. Maar iedereen noemt dit mini-museum het Radiomuseum. Er is meer te zien dan de bijna 400 radio’s, ook liefhebbers van elektrische apparatuur komen hier aan hun trekken. Je vindt hier namelijk ook ouderwetse stofzuigers, scheerapparaten, telefoons, strijkijzers, oude elektrotechnische installatiematerialen en meetapparatuur.

Maar even terug naar de radio’s. Want daarvoor ben je bij het museum zeker aan het juiste adres.

Geschiedenis

Een klein beetje geschiedenis over de radio. Tussen 1800 en 1900 waren er al wetenschappers die over bepaalde natuurkundige verschijnselen nadachten. Stukje bij beetje werden de eigenschappen van magnetische golven, waarmee de radio werkt, ontrafeld. In 1914 was in België de eerste radio-uitzending. In 1919 kwam de eerste omroepzender ter wereld in de lucht vanuit Den Haag. Rond 1933 werd de eerste Europese auto aangeboden voorzien van een autoradio als optie.
Een elektriciteitsnet zoals we dat nu kennen, bestond nog helemaal niet. Toch kwam in 1927 Philips met een radio op de markt: het zogenaamde ‘Roggebroodje’. Een gedurfde onderneming, want de elektriciteit kwam uit het lichtnet.

Foto van oude radio's

Nu zappen wij thuis, in de auto, via het mobieltje of de computer van de ene naar de andere zender, maar wist je dat Philips een radio uitbracht in 1939 die dat ook al kon? De radio moest aan de man gebracht worden, want zien doet verkopen. Er ontstond een nieuwe bedrijfstak: de industriële vormgeving die de radio een ander aanzicht gaf en de bediening gemakkelijker maakte.

Bezoek

Het museum is in de wintermaanden open op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Het aantal bezoekers per keer is max 4. Reserveren is niet nodig, maar wil je zeker weten dat je op een bepaalde dag en/of tijdstip terecht kunt dan is reserveren aangeraden.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.